Избор на муниции и боеприпаси преди лов

loading...

Когато се готвите да изберете муниции , обикновено знаете поне две неща още от самото начало - какъв е калибърът и за какво ще се използват, за лов или за спорт (стрелба по мишени).
Ако приложението е тренировъчна стрелба по мишени, то изборът е сравнително лесен, защото единственото условие, на което боеприпасът трябва да отговаря, е прецизността. Трябва само да тествате възможните варианти и да прецените кой от тях се представя най-добре с Вашето оръжие.


Подборът на боеприпаси с ловно приложение е значително по-сложен. Оптималното представяне е да се постигне надеждно и чисто убиване на животното. Първата стъпка от този процес започва с уцелване на самото животно в смъртоносна зона. След това куршумът трябва да може да продължи пътя си и да довърши останалата част от задачата си. Допреди петдесет години дизайнът на куршумите с ловно приложение и тяхната вътрешна структура са били последна грижа на производителите на муниции. Повечко внимание се е обръщало единствено на калибрите, използвани за африкански животни. Разбира се, директните последици (за ловеца) са били достатъчно нагледни при лова в Африка.


Американецът Джон Нозлер разработи „partition” (куршум с разнородна, двукомпонентна структура) и го въведе в широка употреба. В началото на 60-те години неговите куршуми са били достъпни само за ловци, които сами са снаредявали патроните си. Не е имало фабрични боеприпаси с негов куршум.


През този период интересът на ловците, усетили потенциала на тези куршуми, се увеличава. Високата себестойност на патрони, снаредени с Nosler-partition, отблъсква обаче първоначално масовия потребител. Това, което стрелците ще разберат впоследствие, е, че спестявайки жълти стотинки с купуването на евтини муниции, губят доброто представяне на куршума при попадането му в животното. Допреди 20 години все още много ловци не са осъзнавали този факт.
Резултатите, достигнати от Nosler и от други първокачествени куршуми, успяват да убедят ловците, че излиза значително по-изгодно, ако повалиш животното от първия изстрел и не ти се налага да го търсиш... ако въобще го намериш. Много ловци разбират истината, че евтините куршуми излизат скъпо, а скъпите ти се отплащат.


Предимството на новите продукти било достояние само на тези, които снаредявали патроните си сами. С доказване на превъзходството на скъпите куршуми над обикновените и увеличаването на интереса към тях, фабриките за муниции започват масово да снаредяват и с първокласни куршуми, освен със стандартните.


Разнообразието от първокачествени куршуми дава възможност една и съща фирма да предлага няколко продукта в един и същи калибър и грамаж. Самите фабрики започват да правят собствени разработки и да търсят нови инженерни решения.


Предлагането на суперкуршуми към днешна дата надминава и най-смелите мечти на ловците. Почти всеки производител има таблици с препоръки кой куршум за какво може да се използва. Тази информация сега се дава наготово, без да се налага ловецът сам да стига до изводи, правейки множество тестове. Доста често различни марки могат да се покриват като приложение. Това е добре за потребителя, защото увеличава възможността да намери подходящата комбинация в близкия ловен магазин. Препоръката на повечето специалисти е щом ловецът (стрелецът) намери подходящите патрони и те го устройват като приложение, да се придържа към тях и да пазарува цели партиди, за да има повече еднаквост от патрон до патрон. Разбира се, ако тестването на различни боеприпаси Ви е по джоба и Ви забавлява, няма нищо лошо да трупате собствени впечатления и опит.

ОПИСАНИЕ НА КУРШУМИТЕ:

ORYX – оловната сърцевина на куршума е галванично споена с медната мантия. Това предотвратява раздробяването на куршума при съприкосновение с твърди части и той може да устои дори при екстремна деформация. Възможна експанзия – повече от два пъти диаметъра на куршума. Рядко губи повече от десет процента от теглото си. Предвиден за дълбоко проникване за лов на дебелокожи животни, сигурно поразяване в дълбочина.

VULKAN – куршум със загърната навътре мантия, която предотвратява оловото да бъде наранено, докато се намира в патронника или при транспортиране. Предната част на мантията е изтънена, за да се получи бърза деформация и висок енергиен трансфер. Силен шоков ефект. При проникване в плътта прави широк раневи канал.

ALASKA – традиционен полузаоблен оловен връх, предвиден за умерени скорости. Изпитан във времето като добър партньор на ловеца.

PLASTIC POINT – създаден за висок енергиен трансфер и добро проникване. Пластмасовият връх предотвратява деформация и правилно подвежда куршума в патронника. Гарантирана бърза експанзия.

SOFT POINT – конвенционален, полуоблечен, който бързо експандира при високи скорости, подходящ за по-дребен дивеч, където е необходим моментален резултат.

FULL METAL JACKET – напълно облечен куршум, предвиден за стрелба по мишени, за лов на птици или дребен дивеч, чиято кожа не искаме да бъде наранена излишно.

SOLID – куршум от плътен месинг, предназначен за лов на най-големите и твърди животни на планетата. Притежава способност да прониква максимално дълбоко, без да променя формата и посоката си. Подходящ е да се използва в по-тежки калибри – от .375H&H нагоре.

BARNES-X – изработен изцяло от мед. При попадение в плътта се разтваря на звезда с четири лъча с режещи повърхности. Прониква дълбоко, без да губи от теглото си. Подходящ за използване и в боеприпаси с висока начална скорост. Може да се използва на всякакъв дивеч, защото при малко съпротивление на по-меко животно се разгръща по-малко и уврежда по-слабо месото. Куршум с висока себестойност.

SWIFT SCIROCCO – с полимерен връх, с галванично споена оловна сърцевина към мантията, висок балистичен коефициент, подходящ за високоскоростни боеприпаси. Твърдата мантия позволява лов на дебелокожи животни.

SWIFT A-FRAME – дебелостенен куршум с преграда, отделяща предната от задната част, която допринася за контролирана експанзия и частично запазване на теглото. Подходящ за дълбоко проникване при високи скорости.

NOSLER PARTITION – първият в своя клас сепариран на две части куршум. Предната част експандира лесно за висок енергиен трансфер, докато задната се запазва цяла и по този начин осигурява дълбоко проникване.

NOSLER BALISTIC TIP – концепцията на този куршум е да има максимална аеродинамика, висока прецизност и гладка траектория. Полимерният връх осигурява бърза експанзия при удар, а същевременно пази от нараняване меката оловна сърцевина до момента на попадението.

http://zazz.info/images/gallery/2012_5/523_attach_4030_normal.jpg

Бг ловец