Лов на фазан

loading...

Фазани - колхидски, монголски, корейски.

Разпространен е от Балканският полуостров до Корея и Китай. У нас е обект на изкуствено развъждане и разселване. Днес дивите птици в природата носят белезите на почти всички от тези подвидове.

Колхидския фазан е едра кокошева птица с дълга опашка. Мъжките фазани са по-едри с по-дълга опашка. Теглото им достига до 1,2 - 1,3 кг., а дължината на тялото е 75-89 см. С размах на крилете 70-90 см. На главата са с дълги ушички от удължени перца. Перата са тъмни с виолетово-зелен метален блясък. Опашката е кафява с ясно изразени тъмни препаски. Женската е най-дребна и с най-тъмно оцветяване в сравнение с останалите видове. В полет се отличават по едрите си размери и дълга опашка. Излитат шумно и тежко, най-често поединично. Понякога издават свистящ звук при летене. Мъжките се различават от женските по яркото оперение и характерния крякък при излитане.

Фазанът е наземна птица. Почти целият му живот преминава на земята. Понякога нощува по дърветата. Когато е застрашен се притиска до земята и изчаква опасността да премине. Рядко се вдига в полет, обикновено при крайна опасност. Активен е през деня, като се храни рано сутрин и привечер.

Храната на колхидския фазан е главно растителна, която се променя в зависимост от сезона и местообитанието. През есента се храни с плодове, семена, листа, рядко с насекоми. Спасителната храна през зимата са семената на културните растения и някои плевели. Малките пилета се хранят основно с насекоми, през първите седмици след излюпването си.
Брачният период на фазана започва през март-април. Той е полигамна птица. Мъжките токуват на открито в близост до гората или на горски поляни. Те издават остри проницателни крясъци. Един мъжки опложда 3-5 женски. Женската прави гнездото на земята, снася през април-май 9-15 яйца, които мъти 23-24 дни. Малките са гнездобегълци и още същия ден напускат гнездото. Остават с женската до есента.

Неприятели на фазана са лисицата, чакалът, язовецът, бялката, черния пор, дивата котка, скитащите кучета и котки. Яйцата му се унищожават от дивата свиня, таралежът, сивата врана и свраката.

Колхидският подвид фазан е включен в Червената книга на България като застрашен от изчезване. Той е един от основните ловни видове в страната ни. Разрешен за отстрел от 1 октомври до 31 януари.

http://zazz.info/images/gallery/2012_5/523_attach_4031_normal.jpg

 

Бг лов